ANP2 dec '11 13:42

Beurzen hoger in afwachting banencijfer

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen waren vrijdag optimistisch gestemd en wisten na de adempauze op donderdag de opmars weer voort te zetten. Beleggers hopen op een sterk Amerikaans banenrapport en op daadkrachtige crisismaatregelen van de Europese politiek.

,,Er komt weer meer geloof in de markt. Richting de EU-top van volgende week worden de contouren van de crisisplannen steeds duidelijker. Duitsland pakt het probleem bij de kern aan, door op een fiscale unie aan te sturen. Het is misschien een lange weg, maar het is wel de juiste weg. Het systeem moet gezonder worden'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2 procent hoger op 302,94 punten. De MidKap-index steeg ook 2 procent tot 460,85 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 1,6 en 1,9 procent.

Merkel

Ondanks dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de hoop op een snelle oplossing voor de eurocrisis vrijdag probeerde te temperen, rekenen beleggers erop dat de Europese leiders tijdens de top op 9 december met concrete maatregelen zullen komen om de crisis te bezweren.

Merkel liet in de Bondsdag weten dat de crisis niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Het streven is om de economische en monetaire unie te versterken, aldus Merkel. Volgens haar wordt de noodzaak van een fiscale unie inmiddels breed gedragen. Ze liet verder weten tegen eurobonds te blijven.

Concept

De Franse president Nicolas Sarkozy liet eerder al weten dat Frankrijk en Duitsland zich samen zullen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline. Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy komen maandag met een concept voor de hervorming van de muntunie.

In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de stijgers aan met een winst van bijna 8 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 4,4 procent. Randstad klom ruim 3 procent. De uitzender liet voorafgaand aan een investeerdersdag weten dat het bedrijf de groei die in het derde kwartaal al zichtbaar was heeft weten vast te houden in het vierde kwartaal.

Heineken

Heineken won 1,1 procent. De bierbrouwer neemt de Galaxy Pub Estate in het Verenigd Koninkrijk over voor 480 miljoen euro. Galaxy, dat eigendom was van Royal Bank of Scotland, bestaat uit 918 pubs.

De euro was 1,3492 dollar waard, tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 101,18 dollar per vat en Brentolie werd 0,9 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen