ANP15 nov '11 15:09

Koning Jordanië: Assad moet opstappen

De Jordaanse Koning Abdullah. EPA
De Jordaanse Koning Abdullah. EPA

AMMAN (ANP) - Koning Abdullah van Jordanië heeft tegen de BBC gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad in het belang van Syrië zou moeten opstappen. Abdullah is de eerste Arabische leider die openlijk zegt dat Assad moet aftreden, meldde de BBC maandag.

,,Ik denk dat ik, als ik in zijn schoenen zou staan, zou aftreden'', zei de koning in een interview met de Britse zender. ,,Ik zou aftreden en ervoor zorgen dat degene die mij opvolgt, in staat is de situatie die we nu zien, te veranderen.''

De koning spoorde de president aan met de oppositie te spreken over een ordentelijke overgang, zodat ,,een nieuwe fase aanbreekt in het politieke leven in Syrië''. Volgens Abdullah is dat de enige manier om de situatie op te lossen.

Arabische leiders zijn steeds kritischer over het geweld tegen betogers in Syrië, dat ruim 3500 levens heeft geëist. In het westen hebben meerdere leiders Assad al opgeroepen te vertrekken. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten stellen dat het regime zijn legitimiteit heeft verloren, maar sluiten militair ingrijpen uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen