ANP6 jun '11 02:51Aangepast op 6 jun '11 06:16

Strijd om presidentschap Peru gaat gelijk op

LIMA (ANP) - De strijd om het presidentschap van Peru gaat vooralsnog gelijk op. Met driekwart van de stembureaus geteld staat de linkse nationalist Ollanta Humala op 50,087 procent van de stemmen. Hij heeft maar 20.600 stemmen voorsprong op zijn rechtse rivale Keiko Fujimori (49,913 procent).

Dat heeft de Peruaanse kiescommissie zondagavond laat (lokale tijd) bekendgemaakt. Eerder hadden diverse peilingen Humala nog uitgewezen als winnaar. De 48-jarige oud-militair bereikte vijf jaar geleden ook de tweede ronde. Hij moest het toen afleggen tegen het huidige staatshoofd Alan García, die niet herkiesbaar was. Humala maakte toen een verkeerde inschatting door vriendschappelijke banden aan te knopen met de in Peru zeer impopulaire Venezolaanse president Hugo Chávez. Voor veel kiezers was dat reden om Humala de rug toe te keren.

Humala heeft daarvan geleerd. Hij spreekt niet langer de harde nationalistische en anti-kapitalistische taal waarmee hij eerder particuliere investeerders uit binnen- en buitenland op de kast joeg. Armoedebestrijding is nog steeds een prioriteit van Humala, maar hij vergelijkt zichzelf nu liever met de centrumlinkse oud-president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, dan met Chávez.

In de aanloop naar de stembusgang van zondag had een groep van vooraanstaande Peruaanse intellectuelen en kunstenaars, onder wie Marío Vargas Llosa, voormalig presidentskandidaat en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2010, de kiezers geadviseerd niet op de 36-jarige Keiko Fujimori te stemmen. Haar vader Alberto Fujimori zit in de gevangenis wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. Tegenstanders van Keiko waarschuwden dat Alberto Fujimori bij een zege van zijn dochter vanuit de gevangenis zou meeregeren.

Gerelateerde artikelen