ANP5 mei '11 15:54

AEX blijft in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam bleef donderdagmiddag op verlies staan. De stemming stond onder druk door tegenvallende cijfers over de Duitse industrie en de Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Ook op Wall Street stonden verliezen op de borden.

De AEX noteerde tegen vier uur een verlies van 0,4 procent op 354,60 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 641,37 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,9 procent omlaag. De beurzen in New York stonden kort na opening op verliezen tot 0,5 procent.

De Duitse industrie kreeg in maart 4 procent minder orders dan een maand eerder. Economen rekenden juist op een orderstijging met 0,1 procent.

Uitkeringen VS

Vorige week vroegen 474.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering aan, tegen 431.000 een maand eerder. Economen rekenden op 410.000 aanvragen. Woensdag kwam ook al een tegenvallend cijfer van loonstrookverwerker ADP naar buiten over de banengroei in de private sector in de VS. Vrijdag wordt het officiële rapport gepubliceerd over de banenmarkt in april.

De zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt drukten de olieprijzen flink omlaag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 3,4 procent tot 105,59 dollar en Brentolie werd 3,3 procent goedkoper tot 117,15 dollar.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) hield donderdag zoals verwacht de rente onveranderd op 1,25 procent. ECB-president Jean-Claude Trichet zei dat de ECB scherp zal blijven letten op de inflatie. Hij gaf echter geen aanwijzingen over een mogelijke volgende renteverhoging.

Bank en verzekeraar ING stond bij de stijgers in de AEX. Het aandeel ging 1,1 procent vooruit dankzij kwartaalcijfers die beter uitvielen dan verwacht.

Lloyds

De Britse bank Lloyds kelderde in Londen 8,3 procent na de bekendmaking van een miljardenverlies. In Parijs verloor Société Générale 5,1 procent na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers.

De euro stond op 1,4680 dollar. Bij het slot van de handel op woensdag was de euro 1,4865 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen