ANP10 mei '11 12:05

Europarlement laakt geheim beraad Griekenland

STRAATSBURG (AFN) - De grote fracties in het Europarlement hebben dinsdag in Straatsburg scherpe kritiek geuit op het geheime beraad dat vrijdagavond in Luxemburg is gehouden over de Griekse schuldencrisis.

Voorzitter Martin Schulz van de socialistische fractie (met de PvdA) had het over ,,een paniekbijeenkomst''. Zijn collega Guy Verhofstadt van de liberalen (met VVD en D66) noemde ,,geheime ontmoetingen in Luxemburgse kastelen'' niet de juiste manier om de financiële markten gerust te stellen. Ook de christendemocratische fractieleider Joseph Daulwees op de gevolgen die geheim overleg kan hebben op de markten.

De ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje spraken vrijdagavond vertrouwelijk over de situatie in Griekenland. Dat gebeurde in aanwezigheid van kopstukken van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en de Griekse minister. Gastheer Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van het overlegorgaan van eurolanden, ontkende eerst dat het beraad zou worden gehouden, maar gaf later toe dat dat toch had plaatsgevonden.

Achterkamertjesoverleg

De met mysterie omgeven bijeenkomst in een Luxemburgs kasteel leidde tot heftige reacties op de financiële markten. Dat kwam mede doordat het Duitse Der Spiegel had gemeld dat Griekenland uit de eurozone zou stappen, een bericht dat door alle betrokkenen met klem werd tegengesproken.

Het Europarlement vindt dat het afgelopen moet zijn met achterkamertjesoverleg over Griekenland en dat er snel actie moet worden ondernomen. Volgens Verhofstadt moet de rente die Athene moet betalen voor een lening van 110 miljard van eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds omlaag. Ook een langere looptijd voor deze lening acht hij geboden. Verder zouden de EU-landen zo snel mogelijk voorstellen van het Europarlement moeten overnemen om te komen tot meer economische samenwerking en een hardere aanpak van 'eurozondaars'. De lidstaten zijn het al eens over maatregelen hiertoe, maar het Europarlement wil nog verder gaan.

Volgende week maandag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden zich tijdens een reguliere vergadering over de problemen in Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen