ANP10 jun '11 04:21

Pakistaan schuldig aan complot Deense krant

CHICAGO (ANP) - Een Pakistaans-Canadese zakenman is donderdag schuldig bevonden aan het beramen van een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten. Die had in 2005 enkele omstreden spotprenten van de islamitische profeet Mohammed gepubliceerd.

Een jury in de Amerikaanse stad Chicago bevond Tahawwur Hussain Rana (50) ook schuldig aan het steunen van de Pakistaanse radicale beweging Lashkar-e-Taiba. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008, waarbij 166 mensen werden gedood. Van betrokkenheid bij de geweldsgolf in Mumbai werd Rana vrijgesproken.

Een rechter moet de strafmaat bepalen. Rana riskeert tot 30 jaar celstraf. Volgens zijn advocaat wil hij in hoger beroep gaan.

Headley

Rana en een medeverdachte, de Pakistaanse Amerikaan David Headley, waren in oktober 2009 opgepakt. Headley zou twee keer naar Denemarken zijn gereisd om de krant Jyllands-Posten te observeren. Rana zou hem geholpen hebben met de planning van de aanslag en hem in contact hebben gebracht met militanten in Pakistan.

Headley is een kroongetuige van de aanklagers. Hij heeft onder meer aangegeven dat de aanslagplegers in Mumbai bij de voorbereiding hulp hebben gekregen vanuit de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Die wordt vaker beschuldigd van steun aan terroristen, hoewel de ISI-leiding volgens Headley niet wist van de Mumbai-plannen. Headley hoort later zijn vonnis en strafmaat, maar ontloopt door zijn verklaringen de doodstraf.

Gerelateerde artikelen