ANP28 dec '11 16:01Aangepast op 28 dec '11 16:57

Beurzen zakken verder weg

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten woensdagmiddag tijdens een tamme handelssessie steeds verder in het rood. De stemming werd eerder nog gesteund door een geslaagde veiling van kortlopend Italiaans staatspapier. Beleggers bleven echter voorzichtig aangezien Italië donderdag opnieuw geld wil ophalen via de uitgifte van langlopende staatsobligaties.

De AEX-index in Amsterdam noteerde bijna een uur voor het slot 0,5 procent lager op 307,82 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 461,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 en 1,6 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, steeg de beurs 0,3 procent. De beurzen op Wall Street stonden een uur na opening tot 0,9 procent lager.

Italië haalde woensdag 9 miljard euro op via de veiling van 6-maands staatspapier en betaalt daarover een rente van 3,25 procent. Dat is fors minder dan de 6,5 procent die het land een maand geleden nog moest bieden om vergelijkbare leningen te slijten. Donderdag wil het Zuid-Europese land 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van nieuwe 3- en 10-jarige leningen.

Europese bankaandelen

De Europese bankaandelen lieten woensdag overwegend verliezen zien. In Frankfurt zakten Commerzbank en Deutsche Bank tot 3,6 procent en in Parijs verloor Crédit Agricole 2,8 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken opnieuw een recordbedrag hebben gestald op hun deposito's bij de ECB. De ECB voorzag de banken vorige week nog voor in totaal 489 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen. Dat geld was onder andere bedoeld om het vertrouwen op de bancaire markten te herstellen. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de middelen vooral weer bij de ECB worden geparkeerd.

Grootste dalers

In de AEX verloor ING 1,9 procent. Verzekeraar Aegon en TomTom waren de grootste dalers onder de hoofdfondsen met een verlies van 3,4 procent.

De uitzenders Randstad en USG People zakten respectievelijk 2,2 en 3,6 procent. De omzet van uitzendbureaus in Nederland is vorige maand opnieuw licht gegroeid. In de belangrijke administratieve en industriële sectoren is de groei van de werkgelegenheid er echter uit, zo bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

Kendrion

SmallCap-fonds Kendrion steeg 4,1 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet weten het Amerikaanse FAS Controls over te nemen van Industrial Opportunity Partners. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Wel gaf aan Kendrion aan dat de overname in contanten wordt betaald.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 100,30 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 108,39 dollar. De euro liet in de middaghandel een scherpe daling zien tot 1,2953 dollar waard, tegen 1,3072 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen