ANP12 mrt '11 11:24

Miljoenen te beparen bij gerechtsdeurwaarders

RIJSWIJK (AFN) - Aanpassing van het takenpakket van de gerechtsdeurwaarder en het vereenvoudigen van gerechtelijke procedures kan vele tientallen miljoenen euro's besparen zonder de rechtszekerheid aan te tasten. Dat staat in een rapport dat SEO Economisch Onderzoek zaterdag publiceerde.

Onbetaalde rekeningen waarover verschil van mening bestaat, lopen volgens schattingen op tot jaarlijks 12 miljard euro. Dat is ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product, ofwel wat we als Nederlanders samen verdienen. Als aan de invordering minder kosten zijn verbonden is dat voordelig voor zowel schuldeisers als schuldenaren. Dat bevordert het zakendoen en dat kan dus een impuls geven aan onze welvaart.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort weer gesproken over een wetsvoorstel over de hoogte van de incassokosten in het zogeheten minnelijke traject. SEO vindt het echter raadzaam om ook te kijken naar de kosten van de incasso's als de partijen er niet uitkomen. Daar zijn miljoenen te besparen door het zogeheten domeinmonopolie van de deurwaarder te veranderen. Zo zou bijvoorbeeld TNT Post de dagvaardingen kunnen bezorgen via een aangetekend schrijven. Ook kan ons land een voorbeeld nemen aan andere landen, waar de procedure voor niet-betwiste incasso's een stuk eenvoudiger is. Dat zou een kostenbeparing van 100 miljoen euro opleveren.

Gerelateerde artikelen