ANP2 mei '11 19:33Aangepast op 2 mei '11 21:39

'Pakistan wist niets van operatie VS'

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben Pakistan niet van tevoren op de hoogte gebracht van de operatie waarbij Osama bin Laden werd gedood.

,,Dit was een eenzijdige operatie van de VS. Wij hebben geen enkele van onze partners in de strijd tegen het terrorisme van tevoren op de hoogte gesteld'', aldus een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag. Volgens het hoofd van de Amerikaanse terreurbestrijding, John Brennan, kreeg Pakistan pas te horen van de aanval toen de Amerikaanse troepen het Pakistaanse luchtruim al hadden verlaten.

Een andere vraag die speelt, is of Pakistan wist waar Bin Laden zich verschuilde. Volgens een functionaris bij de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn daar geen aanwijzingen voor. Senator Joseph Lieberman, voorzitter van de commissie voor binnenlandse veiligheid, heeft daar zijn twijfels over. Het is aan Pakistan om te bewijzen dat het niet wist waar Bin Laden was, zei Lieberman op een persconferentie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verklaarde dat de samenwerking met Pakistan de VS wel heeft geholpen om Bin Laden te vinden. Ze ging echter niet verder in op die uitspraak. De bewindsvrouw wilde ook niet antwoorden op vragen naar de mogelijke betaling van tipgeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen