ANP15 dec '11 14:52

Olga Madsen: moeder van de Nederlandse soap

AMSTERDAM (ANP) - Televisieproducente en filmmaakster Olga Madsen groeide tijdens haar carrière uit tot de moeder van de Nederlandse soap. De Amsterdamse stond aan de wieg van Nederlands eerste en langstlopende soap Goede tijden, slechte tijden. Ook was ze betrokken bij die andere populaire serie, Onderweg naar morgen.

Madsen overleed op 64-jarige leeftijd, zo werd donderdag bekend.

Na haar opleiding aan de Filmacademie debuteerde Madsen in 1974 als regisseur met de korte film Straf, die haar meteen een Zilveren Beer opleverde tijdens het filmfestival in Berlijn. Daarna volgden meerdere films en documentaires. In 2001 regisseerde ze Wilhelmina, een vierdelige tv-serie over het leven van koningin Wilhelmina. Ook werkte ze mee aan de succesvolle films De tweeling, Bride Flight en De storm.

GTST

Voor Joop van den Ende Producties ontwikkelde Madsen in 1990 de eerste Nederlandse soap Goede tijden, slechte tijden, gebaseerd op een Australische serie. Ze schreef 4 jaar lang de scripts. Daarna werkte ze mee aan het opstarten van de succesvolle series Onderweg naar morgen en Goudkust.

Eind jaren '90 werd Madsen aangetrokken als directeur drama bij Joop van den Ende TV-Producties, waar ze na een jaar weer vertrok omdat ze de functie niet kon combineren met haar werk voor Wilhelmina.

In 1996 verklaarde Madsen over haar werk: ,,Een soap schrijven is een ongelofelijke opgave, waar veel fantasie voor nodig is. Bij een speelfilm heb je doorgaans te maken met twee of drie personen, terwijl in een soap al snel 15 acteurs spelen. Ga daar maar eens een verhaal voor verzinnen.''

Gerelateerde artikelen