ANP9 mrt '11 11:39

Zeker 10 doden door religieus geweld in Caïro

CAÏRO (ANP) - In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tien doden gevallen bij geweld tussen moslims en kopten. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid woensdag bekend. Bij de rellen raakten 110 mensen gewond.

Een lokale koptische priester sprak eerder over zes doodgeschoten kopten. Volgens de geestelijke Samann Ibrahim vielen er 45 gewonden. In eerste instantie meldde een ziekenhuisfunctionaris dat de rellen aan een persoon het leven hadden gekost.

Het geweld tussen de religieuze groepen brak dinsdagmiddag uit in de arme arbeiderswijk Moqattam toen zich hier zeker duizend kopten verzamelden. Zij protesteerden tegen de brandstichting in een kerk in Helwan even ten zuiden van de hoofdstad.

Brandbommen

De demonstranten blokkeerden een belangrijke verkeersader. Het ging mis toen enkele tientallen moslims ter plaatse verschenen. Beide groepen bekogelden elkaar onder meer met stenen en brandbommen. Priester Samann zei dat vanuit de moslims op de kopten was geschoten. Andere getuigen meldden dat militairen in de lucht vuurden in een poging de menigte te verspreiden. Enkele werk- en opslagplaatsen gingen in vlammen op.

De kerk in Helwan brandde vrijdag af na rellen tussen moslims en kopten waarbij twee doden vielen. Het geweld was het resultaat van een vete tussen twee families die zich keerden tegen een liefdesrelatie tussen een christelijke man en een islamitische vrouw. Het militaire interim-bewind heeft inmiddels beloofd de kerk te zullen herbouwen.

Kopten maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit. De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen kopten en moslims toegenomen. Kopten klagen over discriminatie door de overheid en aanvallen en bedreigingen door radicale moslims. Bij een aanslag op een koptische kerk in Alexandrië kwamen begin januari 21 mensen om en raakten tientallen gewond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen