ANP6 dec '11 02:14

Brussel wil slagvaardiger nieuw reddingsfonds

EPA
EPA

BRUSSEL (ANP) - Het geplande permanente steunfonds voor de eurolanden moet slagvaardiger worden dan het huidige tijdelijke noodfonds. De regel dat alle eurolanden unaniem over hulp aan een medelid van de eurozone beslissen, moet verdwijnen.

Dat benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dinsdag in een interview met de Duitse krant Die Welt. Hij noemde de vereiste unanimiteit absurd. De procedure is tijdrovender dan die bij het Internationaal Monetair Fonds, klaagde Barroso.

Alleen door een aanpassing ,,kun je blokkades door een heel kleine minderheid verhinderen.'' De commissievoorzitter vindt dat op de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel hierover een besluit moet worden genomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte maandag na haar jongste overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy eveneens voor afschaffing van de unanimiteit in het nieuwe noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Ook zou het ESM al eind volgend jaar van start moeten gaan, en niet pas midden 2013 zoals gepland.

Gerelateerde artikelen