Mijnenjager kan waarschuwingsschoten lossen
DEN HAAG (ANP) - De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die direct kan meedoen aan de NAVO-missie bij Libië, heeft mitrailleurs aan boord voor zelfbescherming. Maar het schip kan en mag er indien nodig ook waarschuwingsschoten mee aflossen.
Dat gaf commandant der strijdkrachten Peter van Uhm woensdag aan tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Hij schetste daar een beeld van wat de mijnenjager en de zes Nederlandse F-16's gaan doen tijdens de NAVO-operatie. Ze worden ingezet om het wapenembargo tegen Libië te handhaven. De Nederlandse militairen moeten daartoe het scheepvaart- en vliegverkeer richting Libië in de gaten houden en zo een beeld opbouwen van wat er zoal gebeurt op zee en in de lucht.
Als de Haarlem een verdacht schip ziet, zal de mijnenjager proberen daarmee contact te krijgen. Als het nodig is, probeert de Haarlem dichterbij te komen om te zien wat het schip bij zich heeft. Bij twijfel zal de mijnenjager het schip verzoeken mee te gaan naar een haven voor nader onderzoek, aldus Van Uhm. Bemanningsleden van de Haarlem kunnen echter niet aan boord gaan van een verdacht schip. Als dat wel nodig is, moet er worden gewacht op een ander marineschip dat wel een team aan boord kan krijgen.
Verdacht
Als de F-16's een verdacht vliegtuig aantreffen, zullen ze contact met het toestel proberen te krijgen. De jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zullen het toestel dan vragen op een vliegveld te landen waar het kan worden gecontroleerd. Ook de F-16's kunnen desnoods waarschuwingsschoten lossen om dit verzoek kracht bij te zetten.
Van Uhm kon in het openbaar niet zeggen wat de Nederlandse militairen die aan de NAVO-operatie deelnemen, wel en niet mogen doen. Maar ze hebben altijd het recht om zichzelf te verdedigen, aldus de commandant der strijdkrachten.