ANP2 dec '11 13:44

Beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug. Na de opluchtingsrally op woensdag, die volgde op de gezamenlijke liquiditeitsactie van centrale banken, besloten beleggers wat winsten te nemen.

,,Na de erg mooie beursdag van woensdag nemen beleggers wat gas terug. De verliezen blijven daarbij beperkt doordat de obligatieveilingen van Spanje en Frankrijk goed zijn verlopen. Ook de rentes van de probleemlanden lopen terug. De problemen in Europa zijn echter zeer groot, en de markten zullen volatiel blijven in afwachting van verdere stappen van de politieke leiders'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent lager op 297,44 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 455,40 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,7 en 0,8 procent. Londen klom 0,3 procent.

Obligaties

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële sector in de eurozone in november het sterkst is gekrompen sinds juli 2009. De inkoopmanagersindex van de industrie nam voor de vierde maand op rij af. Ook was november de eerste maand waarin de industriële productie in alle eurolanden daalde.

Beleggers hielden hun blik gericht op de obligatiemarkten, waar Spanje met succes 3,75 miljard euro ophaalde met de verkoop van obligaties met diverse looptijden. Het Zuid-Europese land moest wel de hoogste rente in 14 jaar tijd betalen op de leningen. Frankrijk ging donderdag ook naar de markt. Volgens marktpartijen was er voldoende interesse in de Spaanse en Franse obligaties.

TNT Express

De rente op Belgische 10-jarige obligaties dook donderdagochtend net onder de psychologisch belangrijke grens van 5 procent. De rente stond eind vorige week nog boven 5,8 procent. Sinds het politieke akkoord afgelopen weekend is de rente fors gedaald.

In de AEX was pakketbezorger TNT Express de sterkste stijger met een winst van 2,6 procent. Postbedrijf PostNL was met een min van 3,5 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen. Uitzender USG People was met een plus van 6,6 procent veruit de grootste klimmer in de MidKap na een adviesverhoging door ING.

Spyker

Swedish Automobile zakte ruim 12 procent. Woensdag nabeurs bleek dat de financiële problemen bij het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars ertoe hebben geleid dat de onderneming nauwelijks auto's heeft geproduceerd. Het bedrijf verwacht ook een ,,substantieel'' verlies over heel 2011. In de eerste 9 maanden van dit jaar bedroeg dat al bijna 367 miljoen euro.

De euro was 1,3485 dollar waard, tegen 1,3465 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 100,18 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent tot 109,35 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen