ANP15 nov '11 13:02Aangepast op 15 nov '11 18:34

Shell krijgt groot gascontract in Irak

ANP
ANP

BAGDAD (AFN) - Shell heeft in Irak een groot gascontract binnengesleept. Het Iraakse kabinet stemde dinsdag in met de toekenning van een contract ter waarde van 17 miljard dollar (12,6 miljard euro) aan Shell en het Japanse Mitsubishi. Dat hebben de partijen dinsdag gemeld.

De twee bedrijven gaan gas afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak. Bij de drie grote velden in de regio gaat nu nog dagelijks bijna 20 miljoen kubieke meter gas verloren. Op jaarbasis wordt daardoor volgens Shell, tegen huidige marktprijzen, 1,8 miljard dollar aan gas verspild. Ook staat het affakkelen op jaarbasis gelijk aan de uitstoot van broeikasgas door 3,5 miljoen auto's.

Het afgevangen gas zal worden gebruikt om elektriciteit te produceren. De vraag naar elektriciteit is nu nog twee keer zo hoog als het aanbod. Volgens Shell wordt het gas primair gebruikt om aan de Iraakse behoefte te voldoen. Mocht er echter daarna nog gas overblijven, dan is export een mogelijkheid.

Basra Gas Company

Topman Peter Voser liet weten dat ,,het afvangen van het gas voor Irak een betrouwbare levering van energie creëert, terwijl ook de uitstoot van broeikasgas wordt verminderd''.

Voor het project wordt een samenwerkingsverband met de naam Basra Gas Company opgetuigd door het Iraakse South Gas Company (SGC), Shell en Mitsubishi. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar. SGC krijgt een belang van 51 procent in het samenwerkingsverband, Shell heeft een belang van 44 procent en de resterende 5 procent is voor Mitsubishi.

Aan het tot stand komen van het contract is jaren gewerkt. Een voorlopige overeenkomst werd al in september 2008 opgesteld. De weg naar een definitief contract werd onder meer bemoeilijkt door het wankele politieke klimaat in Irak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen