ANP15 nov '11 16:48

Brussel neemt kredietbeoordelaars in vizier

STRAATSBURG (AFN) - Brussel gaat de macht en invloed van kredietbeoordelaars in de Europese Unie beperken. Deze bedrijven maken fouten bij de beoordeling van de kredietwaardigheid van landen en maken zo de crisis in bijvoorbeeld Griekenland alleen maar erger, luidt het verwijt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil de misstanden aanpakken.

Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) presenteerde dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg zijn voorstellen voor striktere regels: ,,Ik wil dat we lessen trekken uit de financiële crisis.'' Hij vergeleek de beoordelaars met thermometers, die praktisch en noodzakelijk zijn, maar wel correct moeten werken.

Barnier wil de afhankelijkheid van de beoordelingen (ratings) verminderen. Hij streeft ook naar een tijdelijk verbod voor beoordelaars om investeerders te adviseren over Europese landen die zich in financiële problemen bevinden en internationale steun krijgen. Maar hij kreeg nog niet de hele Europese Commissie achter zich voor de opschorting van deze ratings, zo zei hij.

Beter vergelijkbaar

Ook wil Barnier dat de beoordelingen van de kredietbeoordelaars beter vergelijkbaar worden. Zij moeten dezelfde criteria gaan hanteren. De Europese beurswaakhond ESMA moet de controle krijgen over de meetmethodes van de instanties.

Ook nieuw: kredietbeoordelaars worden overal in de EU voor de rechter gesleept als zij zich ernstig misdragen of grof nalatig zijn. De Fransman Barnier uitte vorige week nog felle kritiek op kredietbeoordelaar Standard & Poor's wegens een fout over Frankrijk. Verder worden de financiële sancties hoger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen