ANP14 dec '11 22:12

Nederlandse én Vlaming winnen Groot Dictee

DEN HAAG (ANP) - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Eerste Kamer in Den Haag heeft voor het eerst twee winnaars opgeleverd. Zowel de Nederlandse organisatie-adviseuse Marret Kramer (53) uit Haarlem als de Vlaamse nieuwslezer Freek Braeckman (32) behaalde de eerste prijs met elk vier fouten.

Het was dit jaar voor het eerst dat een prominente deelnemer bovenaan eindigde bij de jaarlijkse taalstrijd tussen de Nederlanders en Vlamingen. Na 22 edities blijven de Vlamingen aan kop staan met 12, tegen 11 voor de Nederlanders.

De tweede plaats moest ook worden gedeeld. De Vlaamse schrijver/dichter Yannick Dangre (24) en freelanceredacteur Wouter Blok (27) uit Amsterdam maakten elk 5 fouten.

Goede scores

Daarnaast waren er bij de prominenten goede scores voor de Vlaamse hoogleraar wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem (6 fouten), actrice Caroline de Bruijn (8), NOS-nieuwslezer Jeroen Tjepkema (9), cabaretier Thomas van Luyn (9) en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma (9).

Arnon Grunberg (De Asielzoeker, Tirza) schreef de tekst van het dictee. Juryvoorzitter was de Rotterdamse strafpleiter Inez Weski. Voormalig journaalpresentator Philip Freriks presenteerde de avond.

In totaal deden er 21 BN’ers mee, 11 BV'ers, 20 lezers van medeorganisator de Volkskrant en 10 van het Belgische dagblad De Morgen. De deelnemers maakten gemiddeld 13 fouten. De Nederlanders maakten gemiddeld bijna 14 fouten, de Belgen 12.

Gerelateerde artikelen