ANP5 mei '11 06:34

Nederland viert 66 jaar bevrijding

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Nederland viert donderdag Bevrijdingsdag. Door het hele land vindt een groot aantal activiteiten plaats om te vieren dat 66 jaar geleden voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

De fakkel, het logo van het Comité 4 en 5 Mei, staat dit jaar centraal bij de herdenkingsactiviteiten. De gedachte achter de fakkel is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vrijheid actief levend moet worden gehouden en over moet worden gedragen, net zoals een fakkel zijn vuur verspreidt. Het thema van de viering is Vrijheid op straat.

Op veertien plaatsen in Nederland hebben Bevrijdingsfestivals plaats, die naar verwachting samen een miljoen bezoekers trekken. Minister-president Mark Rutte opent aan het begin van de middag officieel de Nationale Viering van de Bevrijding in Wageningen. Hier wordt ook ’s middags met onder meer een bevrijdingsdefilé met veteranen en militaire voertuigen in Hotel de Wereld het einde van de oorlog herdacht.

Premier Rutte en koningin Beatrix wonen 's avonds in Amsterdam het 5 Mei Concert bij op de Amstel in Amsterdam, dat de officiële viering afsluit. Het concert wordt dit jaar verzorgd door Het Gelders Orkest. Net als bij de Nationale Herdenking op 4 mei gelden voor het Bevrijdingsconcert extra veiligheidsmaatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen