ANP11 mrt '11 07:32

Onrust Midden-Oosten maakt juwelen duurder

HONGKONG (AFN) - De politieke onrust in het Midden-Oosten drijft de prijzen op van de beste edelstenen, stellen handelaren. De rijken in de regio willen hun vermogen omzetten in makkelijk draagbare spullen.

Vooral diamanten dienen als vluchtkapitaal. ,,Als je 5 miljoen dollar uit het land wil brengen en je draagt een diamanten ring en je vrouw draagt ook zo'n ring, zal niemand je tegenhouden bij de douane'', zegt Martin Rapaport, topman van de Rapaport Group, dat behoort tot 's werelds grootste handelsnetwerken in diamanten. ,,Het is een soort verzekeringspolis, en het ziet er nog mooi uit ook.''

De vraagprijs voor een bepaalde topkwaliteit kleurloze driekaraats diamant steeg eind februari tot 73.000 dollar (49.000 euro) per karaat. Dat is 35 procent meer dan de 54.000 dollar (bijna 36.000 euro) een jaar geleden.

Edelstenen

De prijzen van lagere kwaliteit edelstenen stijgen ook, maar dat komt door groeiende vraag uit India en China. De gemiddelde prijs van een geslepen diamant is met 4,7 procent gestegen sinds begin dit jaar.

De prijzen kunnen volgens de handelaar nog stijgen, als de onrust in het Midden-Oosten aanhoudt. Hij waarschuwt dat de grootste diamanten zelfs 50 procent duurder kunnen worden als de olielevering door Saudi-Arabië onzeker wordt.

Chang Hatta, topman van de juwelenfirma Hatta New World in Hongkong en Taipei, zegt dat de edelstenen de beste aankoop zijn in tumultueuze tijden. ,,Alle koninklijke families in het Midden-Oosten kopen dure stenen. Ze hebben een probleem. Je kunt geen gebouw meenemen, je kunt geen bankbiljetten meenemen, maar dit wel'', zegt hij, wijzend op de vele vitrines met glinsterende stenen van smaragd en saffier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen