ANP16 nov '11 07:49Aangepast op 16 nov '11 08:35

'AEX zet daling voort'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen zullen de daling voortzetten. De aanhoudende vrees dat de schuldproblemen in Italië en Griekenland zullen overslaan naar landen als Spanje en Frankrijk blijft de stemming onder druk zetten.

,,De AEX zal zo'n 2 tot 3 punten lager openen. Wall Street wist dinsdag in de plus te eindigen door meevallende Amerikaanse supermarktverkopen. In Europa blijft de bezorgdheid over de rente echter groot en zagen we de rentes voor alle landen behalve Duitsland oplopen. De markten zullen dan ook vooral letten op de veilingen van Spaans en Frans staatspapier, die later op de dag zullen plaatsvinden'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

In Amsterdam kwam Nutreco woensdag voorbeurs met een update van de strategie. Het diervoerbedrijf mikt daarbij op een vergroting van het bedrijfsresultaat naar 400 miljoen euro in 2016. Voor 2011 gaat Nutreco uit van een bedrijfsresultaat van minstens 230 miljoen euro. Ook wordt de leverancier van mengvoer Hendrix verkocht aan mengvoerbedrijf ForFarmers voor 92,5 miljoen euro.

Reed Elsevier

Uitgeefconcern Reed Elsevier liet daarnaast weten op koers te liggen om te voldoen aan de winstverwachting voor 2011.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen woensdag omlaag. De hogere slotstanden in New York konden beleggers niet inspireren en de zorgen over de renteontwikkelingen in Europa hield veel grote investeerders aan de zijlijn. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent lager. De Bank of Japan handhaafde woensdag de rente, maar stelde wel de economische vooruitzichten neerwaarts bij.

Wall Street

Op Wall Street wisten de beurzen dinsdag op positief terrein te sluiten. Amerikaanse beleggers konden de grootste zorgen over de Europese schuldencrisis even naast zich neer leggen en richtten zich onder meer op sterke technologiefondsen. Meevallende macro-economische cijfers boden daarbij steun.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 12.096,16 punten. De S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij op 1257,81 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 2686,20 punten.

Europese beurzen

Op de Europese beurzen bleven beleggers eerder op de dag wel bezorgd over de oplopende rentes in veel Europese landen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,3 procent lager op 292,93 punten. DeMidKap-index daalde 1,4 procent tot 451,11 punten. De beurs in Parijs verloor 1,9 procent door forse koersverliezen onder de Franse banken. Frankfurt verloor 0,9 procent en Londen sloot vrijwel vlak.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3445 dollar waard, tegen 1,3560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 98,55 dollar per vat en Brentoliezakte 0,5 procent tot 111,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen