ANP4 nov '11 11:47

Beurzen licht hoger in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zetten vrijdag de opmars voort. Na de koerswinsten van donderdag waren beleggers wel wat voorzichtiger geworden en hielden ze hun blik gericht op Griekenland. Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

,,De markten zijn een beetje aan het bijkomen van de achtbaanrit op donderdag. In de AEX blijft ING profiteren van de sterke cijfers en de donderdag aangekondigde reorganisatie. Verder is het wachten op het banencijfer uit de Verenigde Staten en op eventueel nieuws uit de G20-top'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,3 procent hoger op 305,22 punten. De MidKap-index won 0,8 procent tot 477,73 punten. De beurs Londen steeg 0,7 procent. Parijs en Frankfurt gaven de winst uit handen en verloren 0,1 en 0,5 procent. De euro was 1,3840 dollar waard tegen 1,3750 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Papandreou

Op macro-economisch vlak bleek dat de dienstensector in de eurozone in oktober opnieuw is gekrompen. In Duitsland liet de dienstensector de op een na zwakste groei zien sinds juli 2009. De stemming werd daarnaast gedrukt door een groter dan verwachte afname van de industriële orders in Duitsland in september, die de sterkste neergang lieten zien sinds januari 2009.

In Griekenland wacht premier George Papandreou vrijdag een spannende stemming. Vrijdagavond stelt de regering in het parlement in Athene de vertrouwensvraag over de premier. Als Papandreou de stemming verliest, moeten er binnen 30 dagen verkiezingen plaatsvinden in Griekenland.

IMF

Tijdens de bijeenkomst in het Franse Cannes zijn de leiders van de G20 het eens geworden dat de financiële slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden vergroot. Ook zullen zeven leden met een overschot op de handelsbalans, waaronder China, Duitsland en Brazilië, maatregelen nemen om de binnenlandse vraag te stimuleren.

Persbureau AFP meldde vrijdag dat Italië niet heeft ingestemd met het strikt monitoren van de economische hervormingen in het land door het IMF. Eerder werd gemeld dat Italië geen probleem heeft met streng toezicht van het IMF.

Pharming

In de MidKap was vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties de grootste daler met een min van 1,9 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Grootste stijger was biotechnologiebedrijf Pharming met een winst van 5,5 procent na positief nieuws over zijn stermedicijn Rhucin.

In de AEX steeg vastgoedfonds Corio 2,2 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De vastgoedinvesteerder bevestigde ook de verwachting voor 2011.

Commerzbank daalde in Frankfurt ruim 3 procent. De op een na grootste bank van Duitsland leed in het derde kwartaal meer verlies dan verwacht door een forse afwaardering van Griekse schuldpapieren. In Londen steeg Royal Bank of Scotland daarentegen 3,2 procent. De Britse staatsbank wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken.

Gerelateerde artikelen