ANP2 dec '11 13:45

Beurzen nemen wat gas terug

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten woensdagochtend de verliezen beperkt te houden. Na 3 dagen van koerswinsten namen beleggers wat gas terug. Een verlaging van de kredietwaarderingvan grote Amerikaanse en Europese banken door kredietbeoordelaar Standard & Poor's woog daarbij op de financiële aandelen.

,,Het is een rustige dag. We zien een lichte correctie, na de recente sterke stijging. Beleggers nemen even wat rust. Het wachten is op echt nieuws uit Europa. De markten blijven hopen dat er op korte termijn beslissingen zullen worden genomen en dat er een oplossing komt voor Italië'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtendhandel 0,1 procent lager op 287,30 punten. De MidKap-index noteerde vrijwel onveranderd op 441,79 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,2 en 0,4 procent.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) kocht volgens handelaren weer Italiaanse obligaties op om de rente te drukken, nadat deze in de ochtend weer was opgelopen. De financiële markten bleven onzeker of de vergroting van de slagkracht van het Europese noodfonds EFSF voldoende zal zijn om de schuldencrisis een halt toe te roepen.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn het eens geworden over maatregelen om de slagkracht van het EFSF te vergroten, maar concrete voorstellen bleven uit. Wel werd afgesproken dat de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingeroepen.

Italië

Persbureau Reuters meldde daarnaast dat Italië gesprekken gevoerd met het IMF over financiële steun. Er is echter nog geen formeel verzoek naar het fonds uitgegaan.

De bankaandelen behoorden tot de grootste dalers. Naast de onzekerheid over het EFSF woog ook de afwaardering van grote banken door Standard & Poor's op het sentiment. De Zwitserse bank UBS en de Britse bank Barclays, waarvan de waarderingen werden verlaagd, zakten respectievelijk 1,5 en 1,6 procent.

Nachtloket

Ook bleek dat Europese banken opnieuw een fors bedrag hebben ondergebracht bij het nachtloket van deECB, een teken dat het nog altijd onrustig is in de Europese financiële sector.

Een sterker dan verwachte daling van de Duitse werkloosheid bood daarentegen enige ondersteuning. In de eurozone kwam de werkloosheid conform verwachting uit op 10,3 procent.

ING

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 2,3 procent.

De euro was 1,3294 dollar waard, tegen 1,3345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 99,32 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent tot 109,89 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen