ANP9 jun '11 14:04Aangepast op 9 jun '11 14:31

Bleker: EU-voorstel aan de magere kant

DEN HAAG (AFN) - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vindt de 210 miljoen euro waarmee Eurocommissaris Dacian Ciolos gedupeerde tuinders wil steunen aan de magere kant. Bleker reageerde donderdag in de Tweede Kamer op het voorstel waarmee Ciolos woensdag kwam.

De staatssecretaris kondigde aan dat hij zich blijft inzetten voor een mogelijke verbetering van de maatregel. ,,Dit is al beter dan het eerste voorstel. Producten worden opgekocht tegen een redelijke vergoeding. Er is natuurlijk een budgettaire grens, maar ik blijf me inzetten voor verbetering.'' Dinsdag wilde Ciolos aanvankelijk 150 miljoen euro beschikbaar stellen voor getroffen telers. Bleker zei toen dat hij dacht aan 200 tot 300 miljoen waarbij minstens 50 procent van de door de groentetelers geleden schade zou worden vergoed.

De steunmaatregel gaat volgens Bleker begin volgende week in en treedt met terugwerkende kracht in werking. In de Kamer kreeg Bleker bijval voor de inzet waarmee hij de afgelopen tijd door Europa reisde om aandacht te vragen voor de gerezen problemen voor de tuinders.

Belangrijk

De PvdA vindt ook dat getroffen tuinders tegemoet moeten worden gekomen, maar wijst er wel op dat Europees geld ook belastinggeld is waar goed mee moet worden omgesprongen. Als er straks een andere uitbraak is, gebeurt er dan hetzelfde, vroeg PvdA-Kamerlid Khadija Arib zich af. D66 vindt het belangrijk dat er ,,proportionele schadevergoeding in EU-verband'' komt.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vindt financiële tegemoetkoming voor de bedrijven eveneens terecht. En ook zij meent dat Bleker alert moet blijven of het bedrag wel genoeg is. Wel ziet Thieme liever meer aandacht voor de mogelijke veroorzaker. ,,Dat zijn niet de komkommers, tomaten en taugé, want die hebben geen darmkanaal waar deze bacterie is te vinden.'' Thieme en Janneke Snijder (VVD) willen uitgezocht hebben of er risico's kleven aan dierlijke mest.

Gerelateerde artikelen