ANP8 dec '11 17:51

'Gedupeerd bedrijf kan fluiten naar geld’

LUXEMBURG (AFN) - Investeerder Residex, die miljoenen euro’s leende aan RDM Aerospace in het Rotterdamse havenschandaal, kan waarschijnlijk fluiten naar zijn geld. Van het Europese Hof van Justitie mag de Nederlandse rechter de garantie van de gemeente Rotterdam aan Residex namelijk ongeldig verklaren.

Dat blijkt donderdag uit een arrest van het Europese Hof. Als de Hoge Raad in Nederland dit oordeel overneemt, kan Residex niet meer bij de gemeente Rotterdam aankloppen voor het geld dat het nog tegoed heeft. RDM Aerospace is inmiddels failliet.

Residex verstrekte in 2003 een lening van ruim 23 miljoen euro aan RDM Aerospace, een bedrijf van de in opspraak geraakte zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Willem Scholten, destijds directeur van het toen nog Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, stelde zich garant. Hij had daarvoor niet de bevoegdheid.

Veroordeeld

Scholten werd vorig jaar veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting. Hij ging in beroep. Van den Nieuwenhuyzen wordt verdacht van omvangrijke fraude. Ook zou hij Scholten hebben omgekocht. Zijn zaak loopt nog.

Het Europese Hof meent dat de garanties van Scholten onwettige steunmaatregelen betroffen. Ze hadden bij de Europese Commissie moeten worden aangemeld en dat is niet gebeurd. Eerder oordeelden de Nederlandse rechtbank en het gerechtshof dat al.

Openstaand bedrag

Aerospace heeft 16 miljoen euro terugbetaald. Een bedrag van ruim 10 miljoen euro (waarin ook rente) staat nog open. Daarvoor klopte Residex bij de gemeente Rotterdam aan. De gemeente weigerde de uitbetaling, waarop Residex naar de rechter stapte.

Achtereenvolgens de rechtbank en het gerechtshof wezen de vordering van Residex af. De Hoge Raad wilde alvorens een oordeel te vellen eerst een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De gemeente Rotterdam laat weten op de hoogte te zijn van het arrest en de uitspraak van de Hoge Raad af te wachten. De vraag is waar het geld moet worden teruggehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen