ANP9 mei '11 08:28Aangepast op 9 mei '11 08:54

Meer passagiers voor Air France-KLM

PARIJS (AFN) - Luchtvaartbedrijf Air France-KLM heeft vorige maand meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. De stijging was mede een gevolg van de sluiting van het Europese luchtruim vorig jaar vanwege de aswolk uit IJsland. Dat blijkt uit vervoerscijfers van Air France-KLM die maandag werden gepubliceerd.

In totaal vervoerde de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie 6,36 miljoen passagiers, een toename van 28 procent vergeleken met vorig jaar. Het passagiersvervoer steeg met 23,1 procent. De bezettingsgraad kwam in april uit op 81,2 procent. Dat betekende een stijging van 1,2 procentpunt.

Het vrachtvervoer ging vorige maand met 11 procent omhoog. De beladingsgraad van de vrachtvliegtuigen kwam uit op 67,7 procent.

Vertekend beeld

Behalve dat de cijfers door de aswolk van vorig jaar een vertekend beeld geven, is april ook de eerste maand van het zomerseizoen waardoor er in een klap bijna 6 procent capaciteit is bijgekomen.

In het routenetwerk werd de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie in april vooral gehinderd door de natuurramp met alle gevolgen vandien in Japan en de onrust in de Arabische wereld. In Azië groeide het aantal passagiers met 16 procent, terwijl de capaciteit met 19 procent werd opgevoerd; de bezettingsgraad daalde vooral door Japan met 2,1 procentpunten.

Afrika en het Midden-Oosten

Op de routes in Afrika en het Midden-Oosten nam het aantal passagiers maar met 13,3 procent toe, terwijl er bijna 17 procent meer stoelen bij kwamen. De bezetting van de toestellen op die routes daalde dan ook tot 77,7 procent.

Vluchten op met name het Caribisch gebied profiteerden van de ellende elders. Het aantal passagiers groeide met bijna 20 procent tegen een vergroting van de capaciteit van 13 procent. De vliegtuigen daar zaten voor 83,4 procent vol.

Europa lijkt een enorme sprong gemaakt te hebben met een stijging van 35,1 procent, maar dat komt door de aswolk. De toestellen op de Europese routes zitten nu voor driekwart vol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen