ANP7 mrt '11 08:04Aangepast op 7 mrt '11 08:41

Lagere opening AEX verwacht

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent maandag naar verwachting tot 1 procent lager. De olieprijs en de ontwikkelingen in de Arabische wereld domineren opnieuw het gemoed van beleggers, zegt vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.

,,Je zag al fors lagere koersen in Azië, waar oliebedrijven de enige waren die er op vooruit gingen'', aldus Liem. De beurzen op Wall Street sloten vrijdag in de min.

Wat betreft bedrijfscijfers is de agenda deze week dun, daardoor ligt de focus nog sterker op de situatie in het Midden-Oosten, denkt Liem. Beleggers kijken tegen het einde van de week wel uit naar een belangrijk macrocijfer over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten.

Dow Jones

Vrijdag sloot de AEX-index nog met een winst van 0,1 procent op 367,95 punten. De MidKap-index van het middensegment was vrijwel onveranderd op 644,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt met een verlies van 0,2 procent.

In de VS sloot de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen met een verlies van 0,7 procent op 12.169,88 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,7 procent omlaag tot 1321,15 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq moest 0,5 procent inleveren tot 2784,67 punten.

Lening ING

In Amsterdam meldde ING voorbeurs per mei van dit jaar voor 2 miljard euro aan eigen aandelen terug te willen kopen van de overheid. ING moet dan een premie betalen van 50 procent, waardoor het totaalbedrag voor de bank uitkomt op 3 miljard euro. ING moest tijdens de kredietcrisis in totaal 10 miljard euro lenen van de staat. De helft daarvan, 5 miljard, loste ING al in 2009 af. Uiterlijk volgend jaar wil ING het laatste deel van de lening aflossen.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis maakte maandag cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De onderneming zag de autonome omzet met 5 procent stijgen en boekte ook een licht hogere winst. Voor 2011 is Arcadis gematigd positief en wordt op een verdere groei van de winst en omzet gerekend.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak meldde een relatie te zijn aangegaan met de Chinese Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Vopak heeft de bank toegevoegd aan het syndicaat van vijftien banken dat een krediet aan het Nederlandse bedrijf verstrekt.

De euro was maandag 1,3980 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat 1,3975 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen