ANP30 dec '11 09:34Aangepast op 30 dec '11 10:37

Banken parkeren opnieuw veel geld bij ECB

ANP
ANP

FRANKFURT (AFN) - Europese banken hebben donderdag opnieuw een groot bedrag ondergebracht bij het nachtloket van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat bleek vrijdag uit de dagelijkse melding van de centrale bank.

De banken parkeerden 445,7 miljard euro op hun deposito's bij de ECB. Daarmee lag het bedrag niet veel lager dan het record van 452 miljard euro dat dinsdag werd bereikt.

De enorme groei van de deposito's is een duidelijk teken van het gebrek aan vertrouwen op de financiële markten. De banken zetten hun overtollige middelen liever bij de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar te lenen.

Uitzondering

In de eerste 7 maanden van 2011 waren de deposito's van de banken slechts op enkele dagen groter dan 100 miljard euro. Sinds de escalatie van de schuldencrisis in augustus zijn de dagen waarop er minder dan 100 miljard euro bij de ECB wordt weggezet echter de uitzondering.

In de afgelopen week namen de bedragen die bij de ECB worden aangehouden extra hard toe door de ruime kredietverlening van de centrale bank. Die voorzag de Europese banken vorige week voor bijna 500 miljard euro aan goedkope leningen, in een poging een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Het lijkt erop dat het grootste deel van die middelen echter bij de ECB wordt opgepot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen