ANP20 nov '11 17:10

Schulden beheersen beurshandel

AMSTERDAM (ANP) - Overheidsschulden zetten deze week naar verwachting opnieuw de toon op de beursvloeren. Daarbij kijken beleggers niet alleen bezorgd naar Europa, ook de schuldperikelen van de Verenigde Staten komen weer in het vizier.

Afgelopen week werden de beurskoersen voor een groot deel bepaald door de stormachtige ontwikkelingen op de Europese obligatiemarkten. De vrees voor verdere besmetting van grote economieën hield de rente op Spaanse en Italiaanse schuldpapieren op onhoudbare niveaus. In de loop van de week begonnen ook de rentes van triple A-landen als Frankrijk, Oostenrijk en Nederland op te lopen.

Aan het einde van de week liepen de spanningen enigszins terug, vooral dankzij de Europese Centrale Bank (ECB). Handelaren gaven aan dat de centrale bank opnieuw ingreep door obligaties op te kopen. Veel marktvorsers vestigen hun hoop voor de verdere bestrijding van de crisis ook op Frankfurt. Berichten dat de ECB mogelijkheden onderzoekt om samen met het IMF op te trekken bij het versterken van het vangnet voor eurolanden, zorgde voor enige opluchting op de beursvloeren. Vooralsnog houdt de ECB de boot over de uitbreiding van de eigen actieve rol echter duidelijk af.

Staatsschuld VS

In de VS komt de staatsschuld ook weer terug in de schijnwerpers. Het zogeheten supercomité waarin prominente Democraten en Republikeinen samen een oplossing voor de schuldenberg moeten verzinnen, moet deze week met zijn aanbevelingen komen. De politici lijken hun grote onderlinge verschillen echter niet te hebben overbrugd, waardoor er van een breed gedragen plan geen sprake zal zijn.

Zonder nieuwe aanbevelingen treden eerder aangekondigde, forse bezuinigingen al op korte termijn in werking. Veel economen waarschuwen dat die de economische groei in de VS dreigen te ondermijnen.

Thanksgiving

Ondertussen is het kwartaalcijferseizoen afgelopen. Beleggers kunnen zich wel richten op nieuwe gegevens over de Amerikaanse huizen- en arbeidsmarkt en op een tweede raming van de economische groei in de VS in het derde kwartaal. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag met de uitgaven van consumenten in september. Donderdag wordt de meest recente stand van het producentenvertrouwen gepubliceerd.

In New York wordt de beursweek ingeperkt door Thanksgiving. Donderdag blijven de beurzen de hele dag gesloten vanwege die feestdag. Vrijdag wordt er slechts een halve dag gehandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen