ANP24 mei '11 07:42Aangepast op 24 mei '11 08:37

'Beurzen openen vlak met negatieve ondertoon'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen dinsdag vlak openen, maar de ondertoon is negatief, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,Er is geen kracht om te kopen en de problemen worden steeds nijpender.''

Het voornaamste probleem is de schuldencrisis in Griekenland. ,,Ze hebben gisteren gezegd de verkoopvanstaatsbezittingen te zullen versnellen, maar wie wil ze op dit moment kopen?'' Koenders verwacht dat de beurshandel voor langere tijd passief zal zijn.

De Europese beurzen kleurden maandag dieprood. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,7 procent op 342,46 punten. De MidKap zakte 14,40 punten (2,3 procent) tot 624,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leden verliezen tot 2,1 procent.

Stemming

In New York was de stemming niet beter. De Dow-Jonesindex verloor 1,1 procent tot 12.381,26 punten. De brede S&P 500-index ging 1,2 procent omlaag tot 1317,37 punten. De door technologiefondsen gedomineerdeNasdaq leverde 1,6 procent in tot 2758,90 punten.

Het aandeel Ahold kan dinsdag bewegen, na de bekendmaking dat financieel bestuurder Kimberly Ross het bedrijf in november zal verlaten. Ross heeft een baan geaccepteerd bij het Amerikaanse Avon. Automatiseerder Logica heeft juist weer een nieuwe financieel bestuurder gevonden. Dat wordt met ingang van 5 septemberHimanshu Raja.

Schijnwerpers

Ook Nutreco weet de schijnwerpers op zich gericht. Volgens het Financieele Dagblad aast dediervoederproducent weer op branchegenoot Provimi.

Aalberts kondigde voorbeurs aan het Nederlandse Lamers High Tech Systems over te nemen. Technisch dienstverlener Imtech neemt het Noorse deel van Elajo over, zo meldde het bedrijf.

Euro

De koers van de euro stond dinsdagochtend op 1,4045 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de euro 1,4010 dollar waard.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie lag dinsdagochtend op 98 dollar. Brentolie kostte 110,50 dollar per vat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen