ANP6 dec '11 11:52

Dreiging S&P tempert optimisme op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden dinsdag enigszins onder druk. Het aanhoudende optimisme over de aanpak van de Europese schuldencrisis werd daarbij getemperd door de dreiging van een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van de meeste eurolanden.

,,Gezien de goede rit van vorige week blijven de markten redelijk goed liggen. Het blijft wachten op de uitkomsten van Europese top. De waarschuwing van S&P komt daarbij eigenlijk niet op een slecht moment. Het zorgt juist voor extra druk op de politiek om vrijdag met goede maatregelen te komen'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 305,26 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent tot 464,40 punten. De beurs in Parijs verloor 0,3 procent en Frankfurt zakte 0,7 procent, door een flink koersverlies van energieproducent RWE. Londen bleef ongewijzigd.

Systeemrisico's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft 15 eurolanden, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, gewaarschuwd dat ze hun hoge kredietstatus mogelijk zullen verliezen. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, noemt de beslissing van de kredietbeoordelaar ,,oneerlijk en een wilde overdrijving''. Hij sprak van ,,verbazing na alle inspanningen van de afgelopen dagen''.

Politiek gedreven

Christian Noyer, bestuurslid van de Europese Centrale Bank en de president van de Franse centrale bank, stelde dat moet worden nagedacht over de rol van kredietbeoordelaars in de schuldencrisis. Volgens Noyerwordt de methodiek van S&P steeds meer politiek gedreven in plaats van gebaseerd op economische fundamenten.

De dreiging dat Frankrijk de hoogste kredietstatus mogelijk kwijt zal raken, zorgde voor koersverliezen onder de Franse banken. Crédit Agricole en Société Générale zakten in Parijs 3 en 2,3 procent.

Aegon

In de AEX verloor Aegon 0,6 procent. De verzekeraar liet dinsdag weten de financiële doelen te zullen bevestigen tijdens de jaarlijkse analisten- en beleggersconferentie in New York.

Shell won 0,6 procent. Het olieconcern liet weten een terugkeer naar Libië te overwegen. Het bedrijf voert naar eigen zeggen gesprekken met de nieuwe autoriteiten van het land.

RWE

In Frankfurt zakte RWE 9 procent, nadat de Duitse energieproducent aankondigde 2,5 miljard euro op te willen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen om de schuldenlast te verminderen.

De euro was 1,3405 dollar waard, tegen 1,3455 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 100,99 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen