ANP4 dec '11 10:03

Russische verkiezingen in volle gang

Ook de Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn stem uitgebracht. EPA
Ook de Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn stem uitgebracht. EPA

MOSKOU (ANP) - Met het openen van de stemlokalen in Kaliningrad om 6.00 uur Nederlandse tijd zijn de Russische parlementsverkiezingen zondag in volle gang.

De eerste stembureaus gingen zaterdagavond (Nederlandse tijd) al open in het oosten van het land. Daar lag de opkomst de eerste uren lager dan tijdens de vorige stembusgang in 2007.

Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kunnen de circa 110 miljoen geregistreerde kiezers op zeven partijen stemmen. Door een wetswijziging wordt het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen.

De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is de gedoodverfde winnaar. Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden. Door de afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland de laatste tijd afgenomen, waardoor het nog onduidelijk is hoeveel stemmen de partij zal binnenhalen.

Ongeëvenaarde druk

De verkiezingen gaan gepaard met ongeëvenaarde druk op verkiezingswaarnemers. Zo begon justitie een onderzoek naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. De organisatie had vrijdag al 5000 klachten over de stembusgang binnen. Bij de stembureaus zijn vooralsnog geen onregelmatigheden gemeld. Meer dan 330.000 agenten en militairen zijn op de been om de veiligheid bij de stembureaus te garanderen. Ook worden nog eens enkele honderdduizenden extra mensen ingezet op drukke punten als treinstations en winkelcentra.

Kremlincritici spreken van de ,,smerigste verkiezingen'' sinds de val van de Sovjet-Unie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen