ANP31 okt '11 06:44

AKO Literatuurprijs voor 25e keer uitgereikt

AMSTERDAM (ANP) - Zes schrijvers maken maandagavond kans de AKO Literatuurprijs 2011 te winnen. Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arnon Grunberg (Huid en haar), Marente de Moor (De Nederlandse maagd), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P.F. Thomése (De weldoener) zijn genomineerd voor de prestigieuze boekenprijs, die dit jaar voor de 25e keer wordt uitgereikt.

In het recent heropende Scheepvaart Museum in Amsterdam zal juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin na tienen de winnaar bekendmaken. De uitreiking is rechtstreeks te volgen in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De schrijver van het winnende boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters.

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum zullen de meeste winnaars van eerdere edities aanwezig zijn. Ter onthaal van de genomineerden en de winnaars, die over het water arriveren, zal vanaf het VOC-schip Amsterdam een saluutschot worden afgevuurd. De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987.

Gerelateerde artikelen