ANP17 nov '11 11:35

Spanje betaalt 7 procent op staatsleningen

MADRID (AFN) - De rente die Spanje moest bieden om nieuwe 10-jarige obligaties aan de man te brengen, is donderdag opgelopen tot gemiddeld 6,98 procent. Daarmee steeg de prijs voor het nieuwe kapitaal tot het hoogste niveau in 14 jaar tijd.

Spanje haalde in totaal 3,56 miljard euro op met de lening, die anderhalf keer werd overtekend. Bij de vorige veiling van vergelijkbare leningen, in juli, bood Spanje een rente van 5,99 procent.

Het verschil tussen de rente op bestaande 10-jarige Spaanse en Duitse staatsobligaties liep op tot meer dan 5 procentpunt.

Spreads

Na de veiling van de Spaanse staatsleningen liepen ook de 'spreads' tussen de veilig geachte Duitse leningen en andere obligaties verder op. Het renteverschil met Frankrijk steeg tot iets meer dan 2 procentpunt en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Frankrijk haalde donderdag 6,98 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe 2- en 4-jarige staatsleningen. De rentes op die leningen lagen, met respectievelijk 1,3 en 2,4 procent, beduidend hoger dan bij de vorige uitgiftes van vergelijkbaar staatspapier.

Duits-Italiaans renteverschil

Het Duits-Italiaanse renteverschil bedroeg ongeveer 5,5 procentpunt. Het rendement op Belgische 10-jarige obligaties was 3,2 procentpunt hoger dan dat op Duitse. De rente op vergelijkbare Nederlandse staatsobligaties was 0,65 procentpunt hoger dan die op de 'Bunds'.

De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde. Door de grote onzekerheid over de financiële toekomst van grote Europese economieën als Italië, Spanje en ook Frankrijk kiezen investeerders massaal voor Duitse obligaties, wat de rente op dat schuldpapier drukt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen