ANP11 mrt '11 12:19Aangepast op 11 mrt '11 13:13

Portugal trekt broekriem verder aan

LISSABON (AFN) - De Portugese regering gaat nog dieper in de uitgaven snijden om het overheidstekort terug te dringen. Dat kondigde de Portugese minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos vrijdag aan.

Het mes gaat onder meer in de uitgaven aan gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Daarnaast worden infrastructuurprojecten op de lange baan geschoven. De extra bezuinigingen ter waarde van 0,8 procent van het Portugese bruto binnenlands product (bbp) moeten ervoor zorgen dat het tekort dit jaar wordt teruggedrongen tot 4,6 procent van het bbp.

Naast de nu aangekondigde bezuinigingen wil Portugal ook de arbeidsmarkt aanpakken, door onder meer de duur van werkloosheidsuitkeringen te beperken en ontslagvergoedingen aan banden te leggen. Het tekort van de Portugese overheid moet zo verder dalen tot 3 procent van het bbp in 2012 en 2 procent in 2013.

Koers

Portugal ligt volgens Dos Santos op koers om die doelen te halen. De extra bezuinigingen zijn bedoeld om alle twijfels hierover weg te nemen, stelde hij op een persconferentie even voor aanvang van de eurotop in Brussel.

Eerder op de dag meldde de Duitse versie van zakenkrant Financial Times dat de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank gaten hebben ontdekt in de Portugese begroting. Volgens Dos Santos is daarvan echter geen sprake.

Onder zware druk

Portugal staat al maanden onder zware druk van de financiële markten. Door de toegenomen vrees dat het land zijn schulden niet kan betalen, is de rente op de Portugese staatsleningen opgelopen tot een onhoudbaar niveau. Veel economen verwachten dan ook dat Portugal, in navolging van Griekenland en Ierland, op korte termijn noodsteun moet vragen aan de EU en het IMF.

Ondanks de nieuwe bezuinigingsplannen steeg de rente op Portugese staatsleningen vrijdag opnieuw tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Bij de huidige niveaus zou Portugal ruim 4,5 procent meer rente moeten betalen op tienjarige staatsleningen dan Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen