ANP6 nov '11 21:55

Principeakkoord over nieuwe Griekse regering

ATHENE (ANP) - In Griekenland is zondagavond een principeakkoord bereikt over de vorming van een regering van nationale eenheid die het land uit de schuldencrisis moet loodsen. Dat gebeurde tijdens een topontmoeting van de socialistische premier George Papandreou met president Karolos Papoulias en met de leider van de grootste oppositiepartij, Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND).

Maandag wordt verder gepraat. Papandreou heeft ermee ingestemd dat hij de nieuwe regering niet zal leiden. Maandag wordt geprobeerd overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier.

Het vertrek van Papandreou was een belangrijke eis van de oppostie en dagenlang een struikelblok voor een akkoord. ,,Zolang Papandreou niet heeft beslist wat hij wil doen, blokkeert dat elke oplossing'', aldus Samaras eerder zondag. ,,Als hij opstapt, gaat alles zijn weg.''

De nieuwe regering moet ,,een boodschap van stabiliteit en vertrouwen uitzenden naar de buitenwereld'', aldus Samaras. Het nieuwe kabinet zal moeten instemmen met de bezuinigingen die de andere landen van de eurozone eisen als onderdeel van het reddingsplan voor het onder een enorme staatsschuld gebukt gaande Griekenland. Als het plan door het parlement is geloodst, komen er vervroegde verkiezingen.

Gerelateerde artikelen