ANP10 dec '11 11:12

Saab-curator naar rechter om nieuwe schuld

EPA
EPA

VANERSBORG (ANP) - Saab-curator Guy Lofalk heeft het noodlijdende Zweedse automerk, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, aangemeld bij de Zweedse rechter wegens onrechtmatig handelen.

Dat bevestigde de rechtbank in het Zweedse Vänersborg zaterdagochtend. Saab zou volgens Lofalk buiten zijn medeweten tijdens de huidige reorganisatie van het bedrijf een nieuwe schuld van ruim 3,3 miljoen zijn aangegaan. Dat mag wettelijk gezien niet.

,,Het bedrijf mag geen nieuwe verplichtingen aangaan, waarvoor de financiële dekking ontbreekt'', schrijft Lofalk in zijn rapport aan de rechter. ,,Ik heb sleutelpersonen bij Saab meerdere malen geïnstrueerd dat ze de regels horen te volgen.''

Reorganisatie

Saab heeft tot 15 december om op de aantijgingen van Lofalk te reageren. Dan behandelt de rechter in Vänersborg ook Saabs reactie op Lofalks verzoek om de reorganisatie te stoppen. Wordt die inderdaad afgebroken, dan is de weg naar een faillissementsaanvraag door schuldeisers open.

Saab staat bij toeleveranciers voor minstens 150 miljoen euro in het krijt en is zijn personeel ook de lonen over november van circa 11 miljoen euro schuldig. Het bedrijf maakt al sinds april door geldgebrek voor onderdelen geen auto's meer. Saab-topman Victor Muller was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen