ANP14 jun '11 11:19

FNV Bondgenoten komt met alternatief plan

UTRECHT (AFN) - Vakbond FNV Bondgenoten presenteert dinsdagmiddag een alternatief pensioenplan. Dat zei een woordvoerster van de grootste FNV-bond dinsdag. Bondgenoten kondigde vorige week al aan zich te verzetten tegen het pensioenakkoord dat de vakcentrale FNVvrijdag heeft gesloten met het kabinet, werkgevers en andere vakbonden.

Bondgenoten wil mensen waarschuwen welke risico's ze straks door de geplande pensioenhervormingen lopen. Berekeningen moeten laten zien in welke mate mensen dat (kunnen) gaan voelen in hun portemonnee.

Al gedurende het onderhandelingsproces protesteerde Bondgenoten hevig tegen het langverwachte akkoord over onder meer verhoging van de AOW-leeftijd en meer risico's voor werknemers bij het sparen van aanvullend pensioen. De FNV-bond toonde zich vooral bezorgd over het loslaten van de huidige eis dat tenminste 97,5 procent van de pensioentoezeggingen met buffers gegarandeerd moet worden en pleitte voor een ,,nieuwe zekerheidsmaat''.

Dilemma

Het dilemma bij pensioensparen is dat het bieden van zekerheid betekent dat strengere eisen worden gesteld aan de buffers van pensioenfondsen. Hierdoor kunnen fondsen minder risicovol beleggen en dat maakt de kans op winst en indexatie kleiner. Terwijl de vakbeweging juist hecht aan koopkrachtbehoud door pensioenen mee te laten stijgen met inflatie en de loonontwikkeling.

Bondgenoten wil nog enige zekerheid bieden over wat met de oude dag wordt uitgekeerd en voorkomen dat grote verschillen tussen fondsen ontstaan. Zonder het vaststellen van ,,een nieuwe bodem'' zou elk fonds zelf kunnen bepalen hoeveel zekerheid aan deelnemers wordt geboden. Eerder liet de FNV-bond weten het liefst vast te houden aan de zekerheidsmaat van 97,5 procent. Wel zouden de regels minder strikt kunnen voor fondsen die onder deze grens zakken, en plannen moeten maken om binnen vijftien jaar de dekkingsgraden te herstellen.

Het pensioenakkoord van vrijdag is nog niet definitief. Eerst moeten de achterbannen van werkgevers en werknemers hun fiat geven. FNVBondgenoten heeft al aangekondigd het akkoord met een negatief stemadvies voor te leggen aan de ongeveer half miljoen leden. Ook is nog niet zeker of de FNV-bond meedoet aan het referendum van de eigen vakcentrale.

Gerelateerde artikelen