ANP13 mei '11 16:03Aangepast op 13 mei '11 16:47

Beurzen Europa zakken weg

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten vrijdag in de loop van de middag weg, mede vanwege lagere koersen op Wall Street. Zorgen over de Griekse schuldencrisis bleven boven de markt hangen.

De AEX noteerde een klein uur voor het slot 0,6 procent lager op 355,35 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 649,32 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Londen won 0,1 procent. Op Wall Street daalden de koersen tot 0,2 procent.

In de middag kwamen een aantal Amerikaanse macrocijfers naar buiten, die de handel geen duidelijke richting konden geven. De inflatie in de VS bedroeg in april rond de 0,4 procent op maandbasis, gelijk aan de gemiddelde verwachting van economen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in mei sterker dan verwacht, zo bleek uit cijfers van de Universiteit van Michigan.

Meevallende groeicijfers

In de ochtend was de stemming optimistischer dankzij meevallende Europese groeicijfers. De Duitse en de Franse economie zijn in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) groeide op basis van voorlopige cijfers met 1,5 procent, dat van Frankrijk met 1 procent. De Nederlandse economie groeide volgens voorlopige cijfers in het eerste kwartaal met 0,9 procent.

De financiële markten houden verder met een schuin oog de ontwikkelingen in Griekenland in de gaten. De financiële crisis in het land staat op scherp, Athene moet waarschijnlijk op korte termijn om extra steun vragen.

Handelsberichten

In Amsterdam verwerkten beleggers een stroom aan tussentijdse handelsberichten. Zo kwamen onder meer TMG, DPA, Alanheri, Dico, Punch Graphix, Grontmij en Galapagos met updates over de financiële ontwikkelingen naar buiten.

Hoofdfonds Wereldhave zakte weg na een adviesverlaging van een groot effectenhuis. Het aandeel daalde 2,1 procent. TMG verloor 5,2 procent. Het mediaconcern zag de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal van het jaar flink dalen. Ook de oplage-inkomsten daalden licht.

Grontmij

Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij meldde dat de resultaten flink verbeterden ten opzichte van een jaar eerder, geholpen door de aantrekkende marktomstandigheden en de overname van het Franse Ginger. Het aandeel zakte desondanks met 2,8 procent.

In Frankfurt won staalproducent ThyssenKrupp 2,7 procent aan waarde. Het bedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ongeveer een derde toenemen ten opzichte van een jaar terug.

De koers van de euro stond op 1,4230 dollar tegen 1,4255 dollar bij het slot van de beurzen op donderdag. Ruwe Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 99,65 dollar per vat, terwijl de Brentolie uit de Noordzee 1,1 procent duurder werd en 114,31 dollar per vat kostte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen