ANP12 jun '11 08:12

Israëliër kandidaat voor IMF-leiding

EPA
EPA

JERUZALEM (AFN) - De Israëlische centralebankpresident Stanley Fischer heeft zich gemengd in de strijd om de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te worden. De regering in Jeruzalem heeft zijn kandidatuur zaterdagavond laat bekendgemaakt.

Fischer heeft eerder bij het IMF gewerkt. Van 1994 tot 2001 was hij de tweede man bij de organisatie. Daarvoor was hij vicepresident bij de Wereldbank. Sinds 2005 leidt hij de Bank van Israël. Hij heeft veel krediet gekregen voor het optreden van de Israëlische centrale bank tijdens en na de financiële crisis van 2008. De Israëlische economie zal dit jaar naar verwachting met 4,5 procent groeien.

,,De baan van IMF-chef past precies bij Fischer, vanwege zijn opleiding en de geweldige ervaring die hij heeft opgedaan bij het IMF, de Wereldbank en bij de centrale bank’’, verklaarde de Israëlische minister van Financiën Yuval Steinitz. Fischer zelf sprak van een ,,unieke en ongeplande mogelijkheid, die mogelijk een keer in je leven voorbijkomt''.

De kans dat Fischer daadwerkelijk wordt gekozen, is klein. Hij moet opboksen tegen de Franse minister van Financiën Christine Lagarde en de Mexicaanse centralebankpresident Agustin Carstens. Bovendien voldoet de 67-jarige Fischer niet aan de regel dat een IMF-directeur bij benoeming niet ouder dan 65 mag zijn. Arabische landen zullen vermoedelijk ook grote problemen hebben met het idee van een Israëliër als IMF-chef.

Gerelateerde artikelen