ANP6 mei '11 09:19Aangepast op 6 mei '11 09:46

Beurs wacht op banencijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag zonder grote koersuitslagen geopend. Beleggers waren vooral in afwachting van het belangrijke banenrapport dat later op de dag uit de Verenigde Staten komt.

De AEX-index stond na ruim dertig minuten handel nagenoeg vlak op 354,74 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 639,62 punten. De beurzen in Parijs en Londen noteerden tot 0,3 procent lager, die in Frankfurt ging licht omhoog.

De Amerikaanse overheid komt later op de dag met een rapport over de banenmarkt in april. Eerder deze week kwamen al teleurstellende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten. Die zetten de stemming op de beurzen flink onder druk.

De olieprijs

De olieprijs ging vrijdag verder omlaag. Donderdag kelderde de olieprijs bijna 9 procent en kwam daarmee voor het eerst sinds medio maart onder de 100 dollar per vat terecht. Een vat Amerikaanse ruwe olie zakte vrijdagochtend 2 procent tot 97,80 dollar, terwijl de prijs van Brentolie uit de Noordzee 1,6 procent daalde tot 109,05 dollar per vat.

De oliefondsen hadden last van de sterk gedaalde olieprijs. Shell zakte 0,8 procent en de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore verloor 1,3 procent. Het Britse BP leverde 0,5 procent in en het Franse Total zakte 0,7 procent.

Luchtvaartmaatschappijen

Aandelen in luchtvaartmaatschappijen hadden juist profijt van de lagere olieprijs. Ze zijn dan minder kwijt aan kerosine. Air France-KLM won 1,9 procent en het Duitse Lufthansa steeg 2,2 procent.

In de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam de sterkste stijger met een plus van 3,4 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp maakte bekend zijn roestvrijstaaldivisie af te stoten. Een woordvoerder van Aperam wilde niet zeggen of Aperam een bod gaat doen op het onderdeel. ThyssenKrupp won in Frankfurt 6,8 procent.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio kwam donderdag nabeurs met resultaten over het eerste kwartaal. De winst uit verhuur steeg met ruim 18 procent. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

De euro stond op 1,4520 dollar tegen 1,4585 dollar bij het slot van de handel donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen