ANP6 jun '11 15:52Aangepast op 6 jun '11 17:02

Zorgen op Europese beurzen houden aan

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden maandagmiddag overwegend op verlies. Beleggers konden zich nauwelijks ontworstelen aan zorgen over de wereldwijde economische groei, na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse werkgelegenheid vorige week. Ook de schuldencrisis wierp zijn schaduw over de markten.

De Amsterdamse AEX-index stond met bijna een uur handel voor de boeg 0,5 procent lager op 338,53 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 0,9 procent tot 620,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs boekten 0,6 en 0,9 procent verlies. De FTSE-index in Londen daalde 0,1 procent.

,,Voor beleggers is de belangrijkste vraag nu hoever de vertraging van de groei doorzet. Wij geloven zelf niet in een scherpe terugval'', zei beleggingsstrateegMichel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Volgens Van der Stee staan bedrijven er heel goed voor en is het monetaire beleid nog steeds ruim. ,,Dan is de kans op een echte terugval niet zo groot.''

Griekenland

Zorgen over de schuldencrisis zetten bankaandelen maandag opnieuw onder druk. Griekenland kreeg vrijdag weliswaar een nieuw deel van detoegezegdenoodleningen, maar er zijn al volop speculaties over de vormgeving van nieuwe noodsteun aan het land. Wellicht moeten banken daaraan een bijdrage leveren.

ING en Aegon hoorden bij de grootste verliezers in de AEX met minnen van ongeveer 2 procent. In Frankfurt, Parijs en Londen stonden de bankconcernsDeutsche Bank, Société Générale, Crédit Agricole en Lloyds onderin de hoofdindices.

AkzoNobel

In de AEX hoorde AkzoNobel tot de stijgers. Het bedrijf meldde in China een partnerschap aan te gaan met Quangxi CAVA Titanium Industry voor de levering vantitaniumdioxide, een van de grondstoffen voor verf en coatings. Een slimme zet van de verfspecialist om de grondstof veilig te stellen, vondenanalisten.AkzoNobel stond 0,3 procent hoger.

Technisch dienstverlener Imtech maakte bekend de grootste opdracht in de ruim 150-jarige geschiedenis van het bedrijf te hebben binnengesleept. Imtech gaat circa 800 gebouwen van een Duitse logistieke organisatie energiezuiniger maken, volgens veel analisten gaat het om de gebouwen van Deutsche Post. Met het 15-jarige contract is een bedrag van circa 400 miljoen euro gemoeid. Imtech daalde 0,3 procent maar was daarmee een van de beter presterende aandelen in de MidKap.

De euro noteerde maandagmiddag op 1,4600 dollar, tegen 1,4590 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,5 procent tot 98,70 dollar. Brentolie was met 114,20 dollar per vat 1,4 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen