ANP27 mei '11 20:35Aangepast op 27 mei '11 21:45

Griekse politici niet eens over bezuinigingen

ATHENE (AFN) - De Griekse regering en oppositie zijn het vrijdag niet eens geworden over een nieuwe bezuinigingspakket van premier George Papandreou.

De conservatieve oppositieleider Antonis Samaras verwierp de plannen tijdens een vijf uur durend spoedoverleg. Hij zei geen politiek te steunen die de economie ,,om zeep brengt en de samenleving vernietigt''. Later op televisie zei de socialistische premier door te gaan met hervormingen - met of zonder de steun van de oppositie. Hij zei ervan overtuigd te zijn op een aantal punten tot overeenstemming met de oppositie te kunnen komen.

De Europese Commissie waarschuwde Griekenland dat ,,de tijd begint te dringen'' voor nieuwe bezuinigingen. Het dagelijks bestuur van de EU liet weten het falen van de Griekse politici ,,te betreuren''. Europees commissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) hoopt dat de politiek in Athene toch nog tot een akkoord zal komen over brede steun voor het programma van de EU en IMF. ,,Een akkoord moet snel worden gevonden. De tijd dringt'', aldus Rehn.

De EU en het IMF

De EU en het IMF eisen dat de Griekse regering en oppositie overeenstemming bereiken over economische en fiscale hervormingen voor de lange termijn. Pas dan willen ze meer geld geven. Griekenland moet de komende vier jaar 78 miljard euro besparen.

Op 29 juni moet er 12 miljard worden overgemaakt naar de Grieken. Daarvan is 3,3 miljard afkomstig van het IMF; de rest komt van de EU. Het maakt deel uit van het hulppakket van 110 miljard euro van het IMF en de EU waartoe vorig jaar werd besloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen