ANP14 dec '11 07:48Aangepast op 14 dec '11 08:31

'Lagere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zullen woensdag lager openen. De stemming wordt gedrukt door de lagere slotstanden in New York, waar de Amerikaanse centrale bank waarschuwde dat de problemen in Europa de grootste bedreiging vormen voor de relatief positieve ontwikkelingen in de Amerikaanse economie.

De Federal Reserve liet dinsdagavond weten de rente tot zeker midden 2013 op een laag niveau, niet hoger dan 0,25 procent, te houden. De Amerikaanse economie was de afgelopen tijd ,gematigd' gegroeid en de inflatie en de werkloosheid waren licht gedaald, aldus de Fed. Toch liep de Amerikaanse economie volgens de centrale bank wel gevaar, namelijk als gevolg van de problemen in Europa.

Automatiseerder Logica kondigde woensdag aan zijn reorganisatieplannen versneld uit te voeren vanwege de verslechterende economische omstandigheden. Het bedrijf schrapt in totaal 1300 banen, waarvan tussen de 450 en 550 in Nederland en België.

Saab

Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile (Swan), krijgt van de Zweedse rechter vier dagen extra om de behandeling van de toekomst van het bedrijf voor te bereiden. Dat bevestigde de rechtbank woensdagochtend.

In de AEX-index zal supermarktconcern Ahold mogelijk reageren op een adviesverhoging door ING. De adviezen voor Beter Bed, Sligro en Macintosh werden daarentegen verlaagd door ING.

Olympus

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen woensdag overwegend kleine verliezen zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent lager. De Japanse camerafabrikant Olympus zakte ruim 4 procent. Het bedrijf, dat is verwikkeld in een fraudeschandaal, moest woensdag de herziene bedrijfsresultaten bekendmaken om zijn beursnotering te behouden.

Op Wall Street doken de beurzen dinsdag tegen het einde van de handel in de rode cijfers, nadat de uitkomsten van een beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bekend waren gemaakt. Beleggers toonden zich teleurgesteld doordat de Federal Reserve geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigde.

Wall Street

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 11954,94 punten. De S&P 500-index verloor 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq zakte 1,3 procent.

Volgens economen hield de centrale bank de deur wel open voor extra maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Maar de afwezigheid van stimuleringsmaatregelen op korte termijn stelde de handel toch teleur.

Europa

De Europese beurzen lieten eerder op de dag bij het sluiten van de handel een gemengd beeld zien. DeAEX-index eindigde 0,4 procent hoger op 298,56 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 447,10 punten. De beurs in Londen bleef sterk met een plus van 1,1 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3045 dollar waard, tegen 1,3090 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De Europese eenheidsmunt zakte dinsdag voor het eerst sinds januari onder 1,31 dollar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 100,07 dollar per vat en Brentoliewerd ook 0,1 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen