ANP28 nov '11 09:35Aangepast op 28 nov '11 10:51

Duitsland ontkent plannen voor elitebonds

BERLIJN (AFN) - Er zijn geen plannen voor de invoering van gezamenlijke staatsleningen van de zes eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid. Dat heeft het Duitse ministerie van Financiën maandag gezegd.

De Duitse krant Die Welt meldde maandag op basis van informatie van EU-topdiplomaten dat de AAA-landen Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk overwegen een gezamenlijke obligatie uit te geven, de zogenoemde elitebond.

Daar is echter geen sprake van, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Berlijn. ,,Er zijn geen plannen voor AAA-obligaties of elitebonds. We werken intensief aan een stabiliteitsunie. Die willen we bereiken door verdragsaanpassingen, waarin we voorstellen dat lidstaten zich houden aan de schuldenlimiet.''

Verdragsverandering

Als landen zich niet aan de afspraken houden, kan de Europese Commissie de begroting verwerpen, aldus de woordvoerder. ,,Hiervoor is een verdragsverandering nodig die snel kan worden bereikt.''

Zondag werd gemeld dat Frankrijk en Duitsland aan een nieuw europact werken met daarin afspraken over een strengere begrotingsdiscipline. Een nieuw stabiliteitspact zou mogelijk volgende week worden gepresenteerd en mogelijk al begin 2012 van kracht worden, aldus de krant Welt am Sonntag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen