ANP19 aug '11 11:26Aangepast op 19 aug '11 13:31

Griekse economie krimpt meer dan verwacht

ANP
ANP

ATHENE (AFN) - De Griekse economie krimpt dit jaar met meer dan 4,5 procent. Dat heeft de minister van Financiën Evangelos Venizelos vrijdag gezegd.

Eerder ging de Griekse overheid uit van een teruggang met 3,8 tot 3,9 procent. De minister verwacht dat de onderhandelingen over de volgende uitkering uit de noodlening van het IMF en de EU pas half oktober wordt afgerond.

Venizelos verwacht dat de bijdrage van Europese investeerders aan de nieuwe hulpfondsen eveneens in oktober wordt afgerond. ,,We verwachten dat niet voor de eerste of tweede week van oktober af te kunnen ronden'', aldus de minister. ,,Er moet in de eurolanden nog over worden gestemd en banken en verzekeraars hebben hun eigen procedures.''

Oude obligaties

Het plan voorziet in de uitruil door investeerders van oude Griekse obligaties in nieuw staatspapier met een langere looptijd. Dit zou Griekenland ongeveer 50 miljard euro moeten opleveren.

Volgens Venizelos wil Griekenland de ruil zo snel mogelijk afronden. ,,Maar de private sector wacht op garanties van de eurolanden, terwijl die landen wachten op de gunstige uitkomst van onderhandelingen met de private sector.''

Griekenland beschikt nog over 45 miljard euro uit het eerste hulppakket van 110 miljard euro en heeft daardoor voorlopig voldoende financiële middelen, stelde de minister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen