ANP18 nov '11 13:34Aangepast op 18 nov '11 14:42

Verbazing over mega-order Lion Air

NUSADUA (AFN) - In de luchtvaartwereld is met grote verbazing gereageerd op het nieuws dat de onbekende Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air een mega-order heeft geplaatst ter waarde van 21 miljard dollar voor de aankoop van 230 Boeing 737-toestellen. ,,Een ongelooflijke order die uit het niets lijkt te komen'', aldus een luchtvaartanalist.

Lion Air bezit momenteel 65 toestellen en voert behalve binnenlandse reizen ook vluchten uit naar Maleisië, Singapore, Vietnam en Saudi-Arabië. In 2007 werd de maatschappij, samen met meerdere Indonesische branchegenoten, geweerd uit de Europese Unie wegens het niet nakomen van veiligheidsmaatregelen. Garuda Indonesia, de grootste vliegmaatschappij van het land, is inmiddels van de zwarte lijst gehaald, maar LionAir staat er nog steeds op.

De financiering voor de Boeing-deal, die werd getekend in het bijzijn van de Amerikaanse president Barack Obama, is overigens nog niet rond. Een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat een akkoord met een bank in de maak was.

De luchtvaartmaatschappij wil het aantal binnenlandse vluchten sterk uitbreiden en de markt in de rest van Azië verder veroveren. ,,Het aantal mensen dat in Indonesië binnenlandse vluchten neemt, groeit ieder jaar met 25 procent'', aldus de woordvoerder van Lion Air. ,,Ook de markt in Zuid-Azië is groot. Wij willen ook groeien in India, China en Australië.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen