ANP25 mei '11 07:54Aangepast op 25 mei '11 08:37

Lagere opening Damrak verwacht

AMSTERDAM (AFN) - De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, zal woensdag waarschijnlijk lager aan de handelsdag beginnen. Twijfels over het herstel van de wereldeconomie, gevoed door tegenvallende macrocijfers, komen bovenop het al broze sentiment.

De problemen met de schulden van Griekenland blijven als een donkere wolk boven de markt hangen. ,,Zolang daarvoor nog geen oplossing is geweest, zullen de graadmeters zich ook niet herstellen'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerkenvan het Haags Effektenkantoor, die een opening verwacht die 1 à 2 punten lager zal zijn dan het slot van dinsdag.

,,Het is een nerveuze en afwachtende markt'', aldus Geerken. Dinsdag trokken oliegerelateerde fondsen de Amerikaanse graadmeters hoger na een positief rapport van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, maar de opwaartse beweging was onvoldoende om te herstellen van de grote verliezen van maandag.

Splitsing TNT

Veel bedrijfsnieuws staat woensdag niet op de agenda. De aandeelhouders van postconcern TNT komen bij elkaar om te spreken over de aanstaande splitsing van het bedrijf. Tankopslagbedrijf Vopak meldde dat het een nieuwe opslagterminalgaat bouwen in China. Technisch textielproducent TenCate heeft een belang genomen in sportconstructiebedrijf Hellas. Financiële gegevens werden niet gemeld.

Boskalis heeft een contract gekregen voor het aanleggen van twee stroomkabels tussen Java en Bali ter waarde van 20 miljoen euro. Het bedrijf maakte ook bekend een nieuw kabellegschip te bestellen bij Samsung.

Hold

Het aandeel van bodemonderzoeker Fugro staat mogelijk ook in de belangstelling. Kepler Capital verlaagde het advies voor het aandeel naar 'reduce' van 'hold'. Het koersdoel werd verlaagd naar 47 euro.

Later op de dag kan het Amerikaanse macrocijfer over duurzame goederen in april de markten mogelijk nog in beweging zetten. Er wordt een daling van 2,2 procent verwacht. ,,Dat is de nasleep van de aardbeving in Japan'', aldus Geerken. In maart was er nog een stijging van 4,1 procent.

Europeze beurzen

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot dinsdag met een plus van 0,2 procent op een stand van 343,20 punten. DeMidKap-index steeg 0,1 procent tot 624,98 punten. De grote Europese beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,3 tot 0,4 procent.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,2 procent op 12.356,21 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1316,28 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 2746,16 punten.

Nikkei

De Nikkei-index in Japan sloot 0,6 procent lager op 9422,88 punten. Ook de andere indices in het Oosten sloten lager.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 98,41 dollar, Brentolie daalde met 1,1 procent tot 111,35 dollar.

De koers van de euro stond woensdagochtend op 1,4030 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de euro 1,4105 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen