ANP27 feb '11 13:47Aangepast op 27 feb '11 14:17

Superbelegger Buffett weer op overnamepad

OMAHA (AFN) - De Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett zoekt naar grote overnames en heeft daarvoor een oorlogskas beschikbaar van 38 miljard dollar (27,6 miljard euro). Dat schreef de 80-jarige multimiljardair in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway, de houdstermaatschappij van Buffett.

Afgelopen jaar deed Buffett nog zijn grootste overname ooit door de spoorvervoerder Burlington Santa Fe te kopen voor 26 miljard dollar. Voor dit jaar kondigde Buffett opnieuw grote acquisities aan. ,,Mijn olifantengeweer is geladen en mijn vingers jeuken om de trekker over te halen'', aldus de op twee na rijkste man ter wereld.

Berkshire Hathaway bezit circa tachtig dochterbedrijven en heeft belangen in grote ondernemingen zoals Coca-Cola, Goldman Sachs, Swiss Re en General Electric. De nettowinst van Berkshire Hathaway steeg vorig jaar met 61 procent tot bijna 13 miljard dollar. De waarde van de bezittingen van het bedrijf van Buffett bedraagt ruim 52 miljard dollar.

Pensioen

Buffett kondigde in de brief verder aan dit jaar voor een recordbedrag van 8 miljard dollar kapitaalinvesteringen te gaan doen. De toename van 2 miljard dollar zal geheel in de Verenigde Staten worden uitgegeven. Ook gaf Buffett aan positief te kijken naar de toekomst van de Amerikaanse economie. ,,Geld zal altijd vloeien naar goede mogelijkheden en daarvan is een overschot in de VS. De beste dagen in de VS liggen nog voor ons.''

Het Orakel van Omaha, zoals Buffett door zijn bewonderaars vaak wordt genoemd, liet weten geen plannen te hebben om met pensioen te gaan. Eind vorig jaar droeg Buffett nog een deel van zijn werkzaamheden over aan de investeringsmanager Todd Combs. Combs zal in eerste instantie een beleggingsportfolio ter waarde van 1 tot 3 miljard dollar beheren, maar Buffett blijft zolang hij topman is het merendeel van de investeringen beheren.

De multimiljardair zei verder dat hij verwacht voor het einde van dit jaar zijn investeringen in Goldman Sachs en General Electric te beëindigen. Die bedrijven klopten tijdens de financiële crisis bij Buffett aan voor geld. Daar stonden wel hoge rendementen voor Buffett tegenover. Zo betaalt zakenbank Goldman Sachs elke seconde 15 dollar aan Buffett.

Gerelateerde artikelen