ANP28 dec '11 09:26

Uitvaart Kim Jong-il begonnen in Pyongyang

EPA
EPA

PYONGYANG (ANP) - Noord-Korea neemt woensdag massaal afscheid van de overleden dictator Kim Jong-il. De staatstelevisie zond live beelden uit van de staatsuitvaart in de hoofdstad Pyongyang.

De kist van de overleden leider werd door een besneeuwd Pyongyang gereden op het dak van een auto. Zijn zoon Kim Jong-un liep in het begin samen met andere hoge functionarissen naast het stapvoets rijdende voertuig. De rouwstoet met militaire voertuigen en talloze zwarte Mercedessen werd omgeven door tienduizenden militairen.

Later toonde de televisie beelden van een sneller rijdende stoet, met aan het hoofd een auto met een portret van een lachende Kim Jong-il. Hysterische mensen, zowel burgers als militairen, trotseerden schijnbaar ontroostbaar de sneeuw in de straten van de hoofdstad.

Glazen kist

Voor de uitvaart waren door het gesloten Noord-Korea geen officiële buitenlandse delegaties uitgenodigd. Kim Jong-il lag al enige dagen in een glazen kist opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herdenking in de hoofdstad. Over het precieze verloop en de duur van de ceremonie is vooraf weinig bekendgemaakt.

De uitvaart lijkt sterk op het afscheid van Kim Il-sung, de vader van Kim Jong-il, die in 1994 stierf.

Kim Jong-il overleed volgens staatsmedia op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De opvolger van de Geliefde Leider is zijn zoon Kim Jong-un, die door de staatsmedia wordt geprezen als de Grote Opvolger. Aan de officiële rouw komt donderdag een einde met een landelijke herdenking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen