ANP11 mrt '11 18:54

Ambassade nog op zoek naar 30 Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Tokio heeft nog geen contact kunnen leggen met dertig Nederlanders in het gebied in Japan dat het meest is getroffen door de zeer zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Inmiddels heeft het ambassadepersoneel wel contact gehad met twintig andere Nederlanders in en om de stad Sendai.

Zij zijn allen ongedeerd, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in het begin van de avond weten. Op dit moment heeft het departement geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Bij de ambassade in de Japanse hoofdstad staan vijftig mensen geregistreerd die in Sendai en omgeving verblijven. Daarnaast heeft het personeel contact gehad met ruim twintig Nederlands die tijdelijk in het gebied verblijven. Onder hen zijn de deelnemers aan een missie van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook deze mensen zijn ongedeerd.

Crisisteam

Het ambassadepersoneel probeert per telefoon, e-mail en via contactpersonen verbinding te krijgen met de Nederlanders die zij nog niet hebben bereikt. Communicatie met het getroffen gebied is zeer moeilijk. De ambassade heeft een crisisteam samengesteld.

Op het crisistelefoonnummer van het ministerie, 070-3487770, komen per uur ongeveer vierhonderd telefoontjes binnen. De meeste zijn van mensen die zich zorgen maken over dierbaren die in landen verblijven waar ook een tsunamirisico bestaat of waar zich al een tsunami als gevolg van de aardbeving heeft voorgedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen